Vertical divider

2. Flits scheiding aanvragen.

Bij een flitsscheiding wordt het huwelijk omgezet in een geregistreerd partnerschap bij de burgerlijke stand van de gemeente. De flits scheiding is nog alleen mogelijk voor echtparen zonder kinderen.

De flits scheiding is een wijze van scheiden buiten de rechtbank om, wel moet altijd een advocaat of een notaris ingeschakeld worden voor de uiteindelijke afhandeling. Bij een goede flits scheiding moet een even uitgebreid convenant aanwezig zijn als bij een goede rechtbankscheiding.

De voordelen van een flitsscheiding t.o.v. een rechtbankscheiding zijn:

  • De procedure is veel korter (kan van belang zijn bij de aankoop van een nieuwe woning).
  • De procedure is goedkoper.
  • Met een goed convenant zijn de rechtsgeldigheid en de juridische aspecten op een zelfde wijze gewaarborgd als bij een scheiding via de rechtbank.

De nadelen van een flitsscheiding t.o.v. een rechtbankscheiding zijn:

  • Bij problemen rond de alimentatie, welke niet via bemiddeling oplosbaar zijn, zal eerst een beschikking aan de rechter gevraagd dienen te worden. Per saldo betekent dat dat de kosten (griffierechten) die nu bespaard worden alsnog betaald dienen te worden.
  • De flitsscheiding is in het buitenland nog niet officieel erkend. Gezien het aantal toenemende flits scheidingen op jaarbasis in Nederland (in 2005 waren er 5000 flitsscheidingen) zal de Nederlandse staat met dit gegeven iets moeten doen. In de praktijk betekent dit dat de huwelijkssluiting met een buitenlander of buitenlandse in het desbetreffende land mogelijk problemen op kan leveren.
  • De wet limitering partneralimentatie is niet automatisch bij een flitsscheiding van toepassing. De limitering dient dus expliciet vermeld te worden in het convenant indien er sprake is van partneralimentatie.

 

KOOP
S
K
P
A
O
 
FAVORIETEN
dating
afab
krediet
lexa
stop
ditzo
mobiel.nl
DAS
vodafone
 
 
 
Onderhoud: Veronica Webdesign