Vertical divider

Het ouderschapsplan.

Inleiding

Het ouderschapsplan is geïntroduceerd om de opvoeding en de zorgtaken voor na de scheiding in goede banen te leiden. Immers vaak staat er wel een omgangsregeling of een co-ouderschap op papier, maar loopt men in de praktijk tegen allerlei onvoorziene en praktische problemen op.
Het ouderschapsplan moet vooral niet bekeken worden als een soort wurgcontract, dat gebruikt kan worden om de andere ouder onder druk te zetten. Dan wordt aan het doel van het ouderschapsplan voorbij gegaan.
Het ouderschapsplan is juist bedoeld om zaken voor kinderen en ouders praktisch en haalbaar te regelen, waarbij naast het belang van de kinderen ook vooral het belang van de ouders voorop staat. Immers kinderen hebben het meest aan ouders die goed in hun vel zitten.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen graag betrokkenen willen worden bij het opstellen van een omgangsregeling en co-ouderschap. Kinderen kunnen al vanaf jonge leeftijd meedenken en hun wensen kenbaar maken.
De ouders zijn echter degenen die beslissen, ook voor kinderen van twaalf jaar en ouder. De ouders overzien namelijk het totaalplaatje, zij hebben een helikopterview.

Omdat kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen verschillende opvoedstijlen nodig hebben, zullen de afspraken in het ouderschapsplan qua omgang en afspraken regelmatig moeten worden bijgesteld.

Voorbeeld 1

Ondanks het feit dat de ouders van een puber goede afspraken hadden gemaakt met betrekking tot de omgang en de opvoeding, overkwam hen het volgende: Puber, tegen zijn moeder: “Mam, ik slaap vannacht bij pap”. Moeder: “Ja kind, dat is goed”. Puber gaat opgewekt naar zijn vader toe. Puber: “Pap, is het goed dat ik bij mam slaap, want oma uit Verwegistan is er ook en dan kan ik haar wat langer zien”. Vader: “Ja, dat is goed”.
De volgende dag kwamen de ouders van deze vindingrijke puber er achter dat de puber de nacht had doorgehaald op een muziekfestival.

Voorbeeld 2

Een kleine dame van vier jaar wordt door haar moeder naar haar vader gebracht om daar een aantal dagen door te brengen. Tegen de tijd dat de kleine dame weer naar haar moeder wordt gebracht, begint zij te sputteren dat zij liever bij haar vader wil blijven.
Het sputteren van de dame gaat zo langzamerhand over in een huilbui en zeer koppig gedrag. De vader vraagt zich af wat hij moet doen en wat er bij de moeder thuis wel niet aan de hand is. Er moet immers een oorzaak zijn voor het gedrag van het kind. De vader is zo verstandig om contact op te nemen met de moeder.
Wat blijkt: de dame heeft de middag voor dat ze naar haar vader ging iets heel erg stouts gedaan. Als sanctie mag het kind een aantal dagen niet naar Sesamstraat kijken.
Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, spreken de ouders af elkaar in het vervolg van dit soort gebeurtenissen op de hoogte te houden.

Bespaar direct tot 250.00 op uw echtscheidingskosten bij een mediator of advocaat.

GA NAAR ONZE WEBSITE SCHEIDSLIJN.NL OM HET STAPPENPLAN TE BESTELLEN!

 

 

KOOP
S
K
P
A
O
 
FAVORIETEN
relatieplanet.nl
dating
ohra
afab
ccard
krediet
lexa
stop
ponypark
ditzo
europeesche
mobiel.nl
DAS
vodafone
hi
telfort
call

 

 
 
 
Onderhoud: Veronica Webdesign