5. Voor degene die de scheiding overkomt.
Voor de partner bij wie de echtscheidingsmelding als een donderslag bij heldere hemel is aangekomen, heeft veel te verwerken. Als eerste zal moeten doordringen dat de scheidingsmelding echt is en dat er, in de meeste gevallen, geen weg terug is.
Naast alle emoties is er ook de zorg en de angst hoe het leven er in de toekomst (al dan niet met de kinderen) uit gaat zien voor wat betreft de financiën en de woning.
Al deze gevoelens en zorgen zijn echt en mogen geuit worden.
Vaak wordt gedacht dat wanneer de scheiding snel wordt afgehandeld de gevoelens wel afzwakken.
Niets is echter minder waar. Ook na het afhandelen van de scheiding blijven de emoties aanwezig. Sterker nog, wanneer de scheiding snel wordt afgehandeld, worden er vaak keuzes gemaakt vanuit emoties waar men achteraf gezien niet blij mee is.
Beter is het om eerst een time-out te nemen alvorens de scheiding af te handelen.
Degene die de scheidingsmelding ontvangt, is geneigd om de emoties en de zorgen neer te leggen bij degene die wil scheiden. In de praktijk blijkt dat dit alleen maar leidt tot nog meer teleurstelling in de ander. Immers de ander heeft gekozen voor een echtscheiding en wil afstand bewaren.
Soms zijn de emoties, veroorzaakt door de scheidingsmelding, zo heftig dat een bezoek aan de huisarts, het maatschappelijk werk of een psycholoog overwogen moet worden. Een andere mogelijkheid is om een (echtscheidings-)coach in te schakelen die op een niet-therapeutische manier helpt het leven en de emoties beheersbaar te maken.
Het is goed om te weten dat een scheiding niet tegengehouden kan worden. Immers één van de partners kan éénzijdig de scheiding aanvragen. Het echtscheidingsproces kan wel vertraagd worden. Of vertraging zinvol is, is de vraag omdat dit vaak meer boosheid en afstand oplevert bij de andere partner.
|